Le semeur
19 Juni | Met nabespreking i.s.m. OKW
Het is 1852 en het leger van Napoleon III (neef van Napoleon Bonaparte) slaat de opstand van de Provençaalse boeren neer. Ook het bergdorpje van Violette in de Franse Alpen wordt niet ontzien en alle mannen worden gedeporteerd. De overgebleven vrouwen moeten het zelf zien te rooien. Het is zwaar zonder de mannen. De oogst moet worden binnengehaald, de nodige reparaties aan de huizen en er moet ook weer worden gezaaid voor het nieuwe jaar. Na maanden van totale isolatie en zonder uitzicht op een terugkomst van de mannen, beginnen de vrouwen wanhopig te worden en bang kinderloos te blijven. Violette en haar vriendinnen zweren een eed, dat ze de eerste man die in het dorp verschijnt, zullen delen...

"Le Semeur" is de debuutfilm van Marine Francen. Ze baseerde haar film op de novelle van Violette Ailhaud die zij in 1919 schreef, maar die pas in 2006 werd gepubliceerd. Aihaud beschrijft in de novelle de gebeurtenissen die haar zijn overkomen. Ze raakte geinspireerd de novelle te schrijven, nadat ze had vernomen dat tijdens WO I in een Frans dorpje hetzelfde was gebeurd. Violette Ailhaud, die in 1925 overleed, gaf haar manuscript aan haar advocaat met als instructie dit in 1952 aan haar vrouwelijke familieleden te geven, exact 100 jaar na de gebeurtenissen die haar waren overkomen en die zij beschrijft. Haar nakomelingen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de novelle is gepubliceerd.

De film werd opgenomen in het bergdorpje La Garde-Guérin in de Noorderlijke Cévennes. Marine Francen ontving op het Filmfestival San Sebastián de prestigieuze New Directors Award voor het beste filmdebuut.

Frans gesproken | België, Frankrijk | 2017

--------------------

“Sprookjesachtig vormgegeven in een passend, benauwend vierkant beeldformaat.”
★★★ VPRO Cinema

"Door de zorgvuldig opgebouwde romantische waas schemeren concrete vragen." - ★★★★ de Volkskrant

"Francen beeldt dit fascinerende waargebeurde verhaal bijzonder fraai uit in haar speelfilmdebuut" - ★★★★ Filmtotaal


________________________________ 

MA 19 JUN | NABESPREKEN i.s.m. OKW Apeldoorn 
Met Bram Rutgers 

Tijdens de nabespreking van deze film gaat u samen met andere filmbezoekers dieper in op wat u zojuist heeft gezien. Meedoen aan de nabespreking is geheel gratis en vrijblijvend. 

Dit FILMEXTRA programma wordt u zonder extra kosten op uw filmkaartje aangeboden. 


Regie: Marine Francen Duur: 98 minuten Land: België, Frankrijk Taal: Frans

vr 21 jun 15:15 - 16:53 Rode filmzaal
Kijkwijzer:
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden