Wonderful losers, a different world
Wielerfilmmiddag i.s.m. Cycle55, Human Capital Partners & het Heldenbureau
Hoe kan een renner zoveel doorstaan en zoveel opofferen voor het gloriemoment van een ander? Filmmaker Arunas Matelis en zijn crew kregen de volledige medewerking van de Giro d’Italia om die vraag te beantwoorden. Hun film ‘Wonderful Losers, a different world’ werd verkozen tot beste documentaire op het International Warsaw Film Festival.

Een documentaire van Arūnas Matelis is poëzie in beweging, over de unieke kant van het professionele fietsen. Over de relatie tussen hen die leiden en zij die klaar zijn om zichzelf op te offeren om hun leider aan de overwinning te helpen. Ze worden waterdragers, bedienden, 'gregarios', 'Sancho Panzas' van het professionele fietsen genoemd.

Matelis verbleef tijdens het maken van zijn film vooral aan de staart van het peloton, waar de auto van de wedstrijdartsen nooit ver weg is. Die auto, volgepakt met ampullen en rollen steriele gaasjes, had nog een plekje over voor de cameraman en werd daarmee het perspectief op de hoofdrolspelers van deze film: de waterdragers met dienst. Daarmee lijkt Wonderful losers op het eerste gezicht te hinken op twee gedachten: gaat de film nu over de rol van de zich wegcijferende helpers achterin het peloton of over vallen-en-weer-opstaan na een lange revalidatie? Over allebei, zo blijkt. En dat pakt gaandeweg de film goed uit. Deze prachtige verliezers zijn de ware strijders van het professionele fietsen.

Zondag 17 februari 2019
Aanvang: 15:00

Inleiding: door Bas Schepers (oprichter van het Heldenbureau)

Regie: Arūnas Matelis Duur: 71 minuten

zo 17 feb 15:00 - 16:11 Theaterzaal
Kijkwijzer:
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden