Film & Filosofie
Mag alles wijken voor de kunst?
Ik kijk film.. dus ik ben
Hoe kunnen we films filosofisch beschouwen? En wat vertelt ons dat vervolgens over de wereld om ons heen, over ons en hoe wij dat alles kunnen “lezen”? In deze cursus Film en Filosofie, Ik kijk film.. dus ik ben leidt journalist en filosoof Leon Heuts u met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de filosofie, aan de hand van films en grote literaire werken. Hij laat zien welke filosofische thema’s er spelen in de films, en hoe die onze cultuur bepalen – ook vandaag nog. Hij spreekt over de positie van de vrouw, de idioot als de ware Messias, de multiculturele samenleving en de vreselijke wraak van mensen die menen in hun recht te staan. 

16 APR |  Mag alles wijken voor de kunst?  |  Film: The Kindergarten Teacher
Ons vermogen om ons in te leven in andermans verhalen in films, laat ons vaak heftige kijkbeslissingen nemen, zo blijkt. Wij, kijkers, pikken nogal veel. Ook in The Kindergarten Teacher gebeurt iets dergelijks.
Heuts refereert in deze laatste lezing o.a. aan het boek Michael Kohlhaas van Heinrich von Kleist waarin een paardenkoopman bijna een geheel land verwoest omdat hem ten onrechte een paard is afgenomen. Hoe ver mogen onze wraakgevoelens gaan, als we in ons recht staan? En terug naar het filmverhaal: mag alles wijken voor de kunst? Wat is er zo belangrijk dat je voorbij gaat aan alles en iedereen. Met welk recht? Antwoorden vinden we bij de grote Duitse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant.


Leon Heuts
Leon Heuts is filosoof en journalist en was tot voor kort hoofdredacteur van maandblad Filosofie Magazine. Hij vertrok er om zich te richten op zijn eigen bedrijf The Human Story en om terug te gaan naar de Academie voor Journalistiek, deze keer om les te gaan geven over o.a. journalistiek en social media.


DUKHTAR
Wanneer de eenzame kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) ontdekt dat een vijfjarige leerling uit haar klas een bijzondere gave heeft, raakt ze gefascineerd door het kind en neemt ze hem onder haar hoede. Door haar verwoede pogingen het talent van het kind te ontwikkelen, komt ze in een neerwaartse spiraal terecht waarin goede bedoelingen een gevaarlijke obsessie dreigen te worden.
Regie: Sara Colangelo | Engels gesproken | 96 min | 2018 | Verenigde Staten


Het volledige programma:

12 FEB #metoo
Film: Dukhtar

5 MRT De idioot als 'Messias'
Film: Wall-E

26 MRT De multiculturele samenleving
Film: Rabat

16 APR Mag alles wijken voor de kunst?
Film: The Kindergarten teacher


TICKETS:
Entree: €15,-/€12,50*
Passe-partout voor 4 avonden: €50,-/€45,-*

Klik hier voor het passe-partout van uw keuze:
• Normaal €50,-
• Vriend van Gigant €45,-

• Normaal (rolstoelplaats) €50,-
• Vriend van Gigant (rolstoelplaats) €45,-


*Vrienden van Gigant

Regie: Sara Colangelo Duur: 126 minuten Land: VS Taal: Engels

di 16 apr 19:45 - 22:06 Rode filmzaal
Pauze: 15 minuten
Kijkwijzer:
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden