Film & Filosofie
De multiculturele samenleving
Ik kijk film.. dus ik ben
Hoe kunnen we films filosofisch beschouwen? En wat vertelt ons dat vervolgens over de wereld om ons heen, over ons en hoe wij dat alles kunnen “lezen”? In deze cursus Film en Filosofie, Ik kijk film.. dus ik ben leidt journalist en filosoof Leon Heuts u met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de filosofie, aan de hand van films en grote literaire werken. Hij laat zien welke filosofische thema’s er spelen in de films, en hoe die onze cultuur bepalen – ook vandaag nog. Hij spreekt over de positie van de vrouw, de idioot als de ware Messias, de multiculturele samenleving en de vreselijke wraak van mensen die menen in hun recht te staan. 

26 MRT |  De multiculturele samenleving  |  Film: Rabat
Nasrdin Dchar hield in 2011 een zeer emotionele speech toen hij een Gouden Kalf won voor zijn rol in Rabat, een fijne road movie met drie Nederlands Marokkaanse jongens op weg naar Marokko.
Onze multiculturele samenleving staat sinds die tijd nog meer en meer onder de druk. Het is ook het thema van bijna alle romans van de Britse auteur Zadie Smith, maar vooral in NW. Heuts bespreekt Rabat aan de hand van deze roman en het denken van de Belgische filosoof Rudi Visker en komt daarbij bij enkele misverstanden over multiculturalisme.
Hoe kunnen we ruimte geven aan verschil, zonder dat we het idee hebben dat onze cultuur er niet meer toe doet?


Leon Heuts
Leon Heuts is filosoof en journalist en was tot voor kort hoofdredacteur van maandblad Filosofie Magazine. Hij vertrok er om zich te richten op zijn eigen bedrijf The Human Story en om terug te gaan naar de Academie voor Journalistiek, deze keer om les te gaan geven over o.a. journalistiek en social media.


RABAT
Rabat is een roadmovie die de kijker meeneemt op de reis van de drie vrienden Nadir (Nasrdin Dchar), Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Chico Kenzari). Als Nadir van de ene op de andere dag de oude taxi van zijn vader van Amsterdam naar Rabat moet rijden, nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om met hem mee te gaan. De reis voert het drietal door het Europese landschap naar de Marokkaanse hoofdstad. Nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zetten de vriendschap naarmate ze dichter bij Rabat komen steeds verder onder druk.
Regie: Victor D. Ponten & Jim Taihuttu  | Nederlands, Marokkaans gesproken | 105 min | 2011 | Nederland


Het volledige programma:

12 FEB #metoo
Film: Dukhtar

5 MRT De idioot als 'Messias'
Film: Wall-E

26 MRT De multiculturele samenleving
Film: Rabat

16 APR Mag alles wijken voor de kunst?
Film: The Kindergarten teacher


TICKETS:
Entree: €15,-/€12,50*
Passe-partout voor 4 avonden: €50,-/€45,-*

Klik hier voor het passe-partout van uw keuze:
• Normaal €50,-
• Vriend van Gigant €45,-

• Normaal (rolstoelplaats) €50,-
• Vriend van Gigant (rolstoelplaats) €45,-


*Vrienden van Gigant

Duur: 135 minuten

di 26 mrt 19:45 - 22:15 Theaterzaal
Pauze: 15 minuten
Kijkwijzer:
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden