Film & Filosofie
De idioot als 'Messias'
Ik kijk film.. dus ik ben
Hoe kunnen we films filosofisch beschouwen? En wat vertelt ons dat vervolgens over de wereld om ons heen, over ons en hoe wij dat alles kunnen “lezen”? In deze cursus Film en Filosofie, Ik kijk film.. dus ik ben leidt journalist en filosoof Leon Heuts u met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de filosofie, aan de hand van films en grote literaire werken. Hij laat zien welke filosofische thema’s er spelen in de films, en hoe die onze cultuur bepalen – ook vandaag nog. Hij spreekt over de positie van de vrouw, de idioot als de ware Messias, de multiculturele samenleving en de vreselijke wraak van mensen die menen in hun recht te staan. 

5 MRT |  De idioot als 'Messias'  |  Film: Wall-E
Is er nog een Messias denkbaar die ons verlost van het kwaad en ons op het pad van het goede brengt? Elke boodschap van verlossing – hoe goed bedoeld ook – leidt tot verschillende interpretaties, conflict en oorlog.
De hoofdpersoon uit De Idioot – prins Myshkin – heeft geen boodschap. Hij is onschuldig, puur, kinderlijk. Hij taant niet om geld en macht en helpt zonder bijbedoeling. Juist daarom verlost hij ons.
Heuts vertelt over het essay De Idioot van Walter Benjamin, en over de rol van de idioot in films. Van de zwerver van Charlie Chaplin tot het robotje Wall-E in de gelijknamige animatiefilm van Pixar.


Leon Heuts
Leon Heuts is filosoof en journalist en was tot voor kort hoofdredacteur van maandblad Filosofie Magazine. Hij vertrok er om zich te richten op zijn eigen bedrijf The Human Story en om terug te gaan naar de Academie voor Journalistiek, deze keer om les te gaan geven over o.a. journalistiek en social media.


WALL-E
Het is het jaar 2815. Terwijl de mensheid de planeet Aarde vanwege oververvuiling heeft moeten verlaten, is het kleine robotje WALL-E in zijn eentje nog steeds bezig met het schoonmaken van de verlaten planeet. Elke dag weer maakt hij van de grote bergen afval kleine pakketjes en neemt de unieke spullen die hij tegenkomt in het vuilnis mee naar huis. Op een dag wordt de robot EVE naar de planeet Aarde gestuurd om te onderzoeken of het leven op de planeet weer mogelijk is.
Regie: Andrew Stanton | Engels gesproken | 98 min | 2008 | Verenigde Staten


Het volledige programma:

12 FEB #metoo
Film: Dukhtar

5 MRT De idioot als 'Messias'
Film: Wall-E

26 MRT De multiculturele samenleving
Film: Rabat

16 APR Mag alles wijken voor de kunst?
Film: The Kindergarten teacher


TICKETS:
Entree: €15,-/€12,50*
Passe-partout voor 4 avonden: €50,-/€45,-*

Klik hier voor het passe-partout van uw keuze:
• Normaal €50,-
• Vriend van Gigant €45,-

• Normaal (rolstoelplaats) €50,-
• Vriend van Gigant (rolstoelplaats) €45,-


*Vrienden van Gigant

Duur: 126 minuten

di 5 mrt 19:45 - 22:06 Theaterzaal
Pauze: 15 minuten
Kijkwijzer:
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden