Film & Filosofie
#metoo
Ik kijk film.. dus ik ben
Hoe kunnen we films filosofisch beschouwen? En wat vertelt ons dat vervolgens over de wereld om ons heen, over ons en hoe wij dat alles kunnen “lezen”? In deze cursus Film en Filosofie, Ik kijk film.. dus ik ben leidt journalist en filosoof Leon Heuts u met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de filosofie, aan de hand van films en grote literaire werken. Hij laat zien welke filosofische thema’s er spelen in de films, en hoe die onze cultuur bepalen – ook vandaag nog. Hij spreekt over de positie van de vrouw, de idioot als de ware Messias, de multiculturele samenleving en de vreselijke wraak van mensen die menen in hun recht te staan. 

12 feb |  #metoo  |  Film: Dukhtar
De tragedie Oresteia van Aischylos is een onovertroffen, episch drieluik over wraak en wederwraak. We zien in het werk ook de geboorte van een nieuwe politieke orde: die van het recht. Maar volgens vele latere denkers heeft die geboorte ook een prijs, namelijk de onderdrukking van de vrouw. Heuts vertelt hoe en laat aan de hand van Aristoteles zien hoe vrouwen tot passieve wezens zijn gemaakt, met een uitstapje naar #Metoo. In de Pakistaanse film Dukhtar (2014) vertelt regisseur Afia Nathaniel over iets soortgelijks, hier via uithuwelijking. De vrouw heeft niets over zichzelf, haar lichaam en geest, te zeggen. Ik denk dus ik ben, lijkt voor haar niet op te gaan.


Leon Heuts
Leon Heuts is filosoof en journalist en was tot voor kort hoofdredacteur van maandblad Filosofie Magazine. Hij vertrok er om zich te richten op zijn eigen bedrijf The Human Story en om terug te gaan naar de Academie voor Journalistiek, deze keer om les te gaan geven over o.a. journalistiek en social media.


DUKHTAR
Gedwongen huwelijken zijn in landen als India en Pakistan helaas nog steeds aan de orde van de dag. Dukhtar speelt zich af in Pakistan, een land dat geregeerd wordt door mannen en mannelijke eer. De film vertelt het dramatische verhaal van een moeder die op de vlucht slaat met haar dochter. De moeder, zelf op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, probeert uit alle macht te voorkomen dat haar 10-jarige dochter hetzelfde overkomt.
Regie: Afia Nathaniel | Urdu, Pasjtoe gesproken | 93 min | 2016 | Pakistan, Noorwegen, Verenigde Staten


Het volledige programma:

12 FEB #metoo
Film: Dukhtar

5 MRT De idioot als 'Messias'
Film: Wall-E

26 MRT De multiculturele samenleving
Film: Rabat

16 APR Mag alles wijken voor de kunst?
Film: The Kindergarten teacher


TICKETS:
Entree: €15,-/€12,50*
Passe-partout voor 4 avonden: €50,-/€45,-*

Klik hier voor het passe-partout van uw keuze:
• Normaal €50,-
• Vriend van Gigant €45,-

• Normaal (rolstoelplaats) €50,-
• Vriend van Gigant (rolstoelplaats) €45,-


*Vrienden van Gigant

Regie: Afia Nathaniel Duur: 123 minuten Land: Pakistan, Noorwegen, Verenigde Staten Taal: Urdu, Pasjtoe

di 12 feb 19:45 - 22:03 Theaterzaal
Pauze: 15 minuten
Kijkwijzer:
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden